2021-07-07 16:01:46• hírek • Szatmár.ro

Szigorította az új utcák nyitására vonatkozó kritériumokat a vetési önkormányzat

Az elmúlt egy-két évtizedben Vetés közkedvelt célponttá vált a vidéki környezetben, de mégis a város közelében letelepedni kívánók körében. Mindennek köszönhetően számos új utca nyílt a településen, a házak pedig gombamód nőttek, épültek egyik a másik után. Viszont sok esetben az építők figyelmen kívül hagytak olyan urbanisztikai szempontokat, amelyek idővel valós problémát kezdtek jelenteni úgy a község, mint gyakran a lakók számára is. Az utcák gyakran túl szűkek, a közművesítés ezáltal körülményes, a heves esőzések után pedig a víz sem tud rendesen elfolyni, veszélybe sodorva számos ingatlant.

A rossz tapasztalatok miatt a vetési önkormányzat a közlemúltban úgy döntött az eddigiekhez képest sokkal szigorúbb kritériumokat szabva fogják engedélyezni az új utcák létrehozását, csak bizonyos feltételek betartása mellett kerülhetnek kiadásra újabb területrendezési tervek (PUZ-ok).

Ilyés Gyula polgármester szerkesztőségünknek elmondta, a helyi tanács jóváhagyott egy olyan kritériumrendszert, melyek révén feltételeket szabott az új utcán nyitásának és lakóövezetek kialakításának. „Az elmúlt időszakban számos vállalkozó és telektulajdonos kérte a helyi tanácstól a területrendezési terv engedélyeztetését új utcák kialakításához, viszont sok esetben megtagadtuk ezeket. Sok volt a rossz tapasztalat az elmúlt években, ezért változtatni kellett az eddigi szokásokon. Örököltünk körülbelül 8-10 utcát a vetési új negyedben, ahol egyébként nagyon szép házak épültek, viszont városrendezési, azaz urbanisztikai szempontból teljesen elfogadhatatlan és zűrzavaros minden. Az utcák szűkek, nagyon nehéz megoldani a közművesítést, szinte lehetetlen megoldani az esővíz elvezetést. Ha már idén nem is, de jövőre ezek többsége aszfaltozva lesz, de tudjuk előre, az aszfaltozás után nagy gondok lesznek, ha nem lesz hol elvezetni az esővizet. Éppen ezért nem akarunk többé ilyen kaotikus jellegű beruházásokra rábólintani. E célból nemrég megfogalmaztunk egy szigorúbb kritériumrendszert, amelyben kijelöltünk néhány olyan pontot, amit ha tudnak teljesíteni a kivitelezők, jóváhagyunk új utcák nyitását” – fogalmazott a polgármester.

Ilyés tisztában van azzal is, hogy sokak önös érdekinek keresztbe tesznek a szigorításokkal, viszont a közösség szempontjából ez a helyes döntés. „Nem vagyunk kötelesek városrendezési terveket jóváhagyni csak azért, mert valakinek van egy földterülete, ahol ezt-vagy azt akar csinálni. Vannak szabályozások, amelyeket érvényesíteni kell. Szeretném tisztázni ugyanakkor azt, hogy mi várjuk a beruházókat, viszont nekünk is vannak feltételeink. Nem olyanokat várunk, akiknek van egy földterületük, amit felparcelláznak és eladnak, de még mi kell megköszönjük, hogy nekünk adta az utcát. Nekünk nem kell, a közösségnek nincs szükség új utcákra minden feltétel nélkül. Olyan beruházókat várunk, akik befektetnek, kiépítenek egy lakóparkot és ahhoz minden szükséges szolgáltatást. Lehet ez a kivitelező számára költségesebb, de drágábban is tudja majd értékesíteni, hiszen azonnal beépíthető lesz a terület” – mutatott rá Ilyés.

Elmondta azt is, eddig az történt, hogy mindenki felparcellázta a területét, eladta azt telkenként, de ezzel egyúttal olykor szinte kivitelezhetetlen feladatokat is rótt a helyi önkormányzatra, amiből viszont ezentúl nem kér a Vetési Polgármesteri Hivatal.

„Ezért az, aki telkéből üzletet akar csinálni, az vegye a fáradtságot, hogy áldozzon rá először, fektessen bele, a hasznát később aztán úgyis megkapja. Nincs is ez ellen kifogásunk, de ne az önkormányzatot terhelje le, mert azok az adófizetők, akik majd odaköltöznek, 10-20-30 év alatt tudják majd adóik által megtéríteni azokat a beruházásokat, amelyeket a közpénzből rájuk fordít az önkormányzat.

Az új szabályozások szerint többek között egy új utcának legalább 10 méteres szélességgel kell majd rendelkeznie, hogy legyen hely egy 6 méteres aszfaltcsíknak, járdának, útpadkának és egy legalább 1 méter széles zöldövezetnek, ahová be lehet ásni a különböző közműszolgáltatásokat. Ugyanakkor legyen hely a közvilágítás érdekében felállítandó oszlopsornak és egy rendes vízelvezető ároknak, legalább egyik oldalon.


A felparcellázott telkek utcafrontjának legalább 14 méternek kell lennie, és a telkek legalább 6 ár területűek kell legyenek. Az utca ugyanakkor kell rendelkezzen ivóvíz-, csatorna- és áramhálózattal is, valamint az úttestet egy kőréteg kell borítsa, melyet minden esetben a kivitelező fedez.

„Mindezek bizonyára többletköltséget rónak majd a kivitelezőre, viszont a telek értéke is nő majd ezáltal, hiszen kényelmesebb, biztonságosabb, és közművesítés és bejárhatóság szempontjából kevésbé lesz korlátozott.” – magyarázta Ilyés.



Van elegendő belterület a községben

Egy másik kapcsolódó téma a belterületek bővítése Vetésben. Ilyés szerint nincs rá szükség, mivel a község három településén annyi belterület van házépítésre, hogy messze nem igényeli az önkormányzat a külterületek ilyesféle fejlesztését.

„Természetesen vannak olyanok, akiknek a község külterületein vannak telkeik, de ez az ő privát problémájuk. Nem lehet csak úgy kaotikusan minden csettintésre áramot, vizet és csatornahálózatot húzogatni a községben keresztül-kasul. Nem lehet egy kaotikus városrendezési tervet elfogadni, csak hogy mindenki építhessen, ahol akar. Van egy városrendezési tervünk, amit jóváhagyott a tanács, ezt amíg nem módosítjuk törvényerejű. A közösségek egyszerűen nem érdeke ilyen kaotikus beruházásokra szórni az adófizetők pénzét.

Összefoglalva a jövőben minden új építkezésnek urbanisztikailag hatékonynak kell lennie a területbővítések szempontjából. Technikailag pedig minden új utcának működőképesnek kell lennie, úgy struktúrája, szélessége, mint ellátottsága tekintetében, azért, hogy pénzügyi szempontból ne terhelje le a község költségvetést a következő esztendőkre. Ha ezek teljesítve vannak, bárkit boldogan támogatunk” – zárta a polgármester.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: